Raw Apartment
Nume arhitect: Aura Trandafir, Tabita Ionescu
Categorie: Design Rezidențial
Locație: București
Status: Finalizat, 2022
Stil industrial
Raw Apartment este locuința unui tânăr și vesel cuplu, cu care am avut o colaborare facilă, începută de la dorința clar definită de a avea o amenajare în stil industrial, cu o accentuată prezență a materialelor brute și a texturilor naturale.
Întrucât s-a optat pentru spații aerisite, a fost aleasă soluția unui număr limitat de piese de mobilier și un spațiu deschis care include atât sufrageria, bucătăria cât și un spațiu de lucru.
Suprafețele sunt în general îmbrăcate în materiale brute precum metalul, cărămida, cuprul care dă accente metalice, tapițeriile din piele, alături de finisaje care trimit către beton, metal și lemn.
Acestea au fost separate vizual prin distincte elemente decorative, precum plante, polițe pentru cărți, tapet, pe alocuri semi-izolând culori, în funcție de tipul de funcționalitate a spațiului avut în vedere.
Imaginea apartamentului ca un întreg este realizată prin păstrarea paletarului cromatic, a texturilor și a stilului. Dar și prin continuitatea traseului creat din șinele cu spoturi care pornesc de la intrarea în casă, trecând prin zona deschisă sufragerie-bucătărie-spațiul de lucru și ajungând până în dormitor.
Open space, zona de zi
Spațiul numit Open space, prin definiție un loc unde diverse funcțiuni se întrepătrund, are puncte de interes care clarifică scopul fiecărui spațiu și modul de comunicare între ele.
Spoturile luminoase aranjează scena, dând căldură metalului și betonului iar nivelul tavanului lasă a se înțelege trecerea către bucătărie sau living.
Pereții și tavanul cu texturi nefinisate contrastează puternic cu elementele pline de culoare: vegetația și covorul.
Dormitorul matrimonial
Încălzit de culorile de pământ, deschise sau închise, prin lemn sau cărămidă, dormitorul matrimonial păstrează stilul industrial, dar lasă alte materiale să predomine și să însuflețească atmosfera.
Vizual și tactil registrul este extins, de la stofa cu care este îmbrăcat taburetul la cărămida aparentă și textura de lemn, completate de metal și beton.
Formele geometrice austere sunt animate de materialele textile ușoare, de linii organice, oglinda circulară și lumina căreia i se permite să aducă raze de soare.
Dormitorul oaspeților
Atmosfera de relaxare adusă de tonalitatea naturii din cărămidă este îmbogățită în acest spațiu de contemporaneitatea corpurilor de iluminat.
Contrastul materialelor cărămidă-metal-lemn-beton aparent este unul care dinamizează întreaga încăpere, accentuată și de texturile fiecărui material în parte și a textilelor diversificate.
Mai mult decât atât, o elaborată combinație se realizează prin prezența sau absența accentelor metalice, prin lămpile a căror material acceptă reflexia luminii și a ușilor dulapului, respectiv a materialelor textile și a celor brute.
Holul
În fapt prima încăpere a locuinței, holul este cel care ascunde sau arată fiecare aspect avut în vedere de stilul amenajării.
Fără a se lăsa descoperit din prima clipă, holul este un culoar misterios care spune participarea lemnului și metalului, a spațiilor de depozitare mascate în totalitate.
În proiectarea acestuia însă se întrevede preferința pentru materiale brute, nefinisate, cu un ritm aparte în modul utilizării lor, cu trecere bruscă de la o textură lucioasă la textură de lemn și beton aparent, teatral luminate prin corpul de iluminat care îl traversează.
























